Zielone orzechy w syropie

Zielone orzechy w syropie
Zdjęcie - Zielone orzechy w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 45minuty

Jest już za późno, żeby taki przysmak zrobić jeszcze w tym roku, jednak to co wychodzi z twardych, gorzkich, zielonych orzechów włoskich jest tak niesamowite, że muszę się tym podzielić a w przyszłym roku przypomnę o właściwej porze. Przepis jest bardzo prosty, nie wymagający dużo pracy jedynie pozbycie się goryczy ze skóry zabiera sporo czasu. Posiłkowałam się przepisem Lucyny Ćwierczakiewicz, która zaleca orzechy moczyć w wodzie przez 9 dni, jednak ja moczyłam 11 ponieważ po 9 dniach woda wciąż była czarna. Kiedy orzechy oddadzą całą swoją barwę, wystarczy ugotować orzechy w syropie i to wszystko. Syrop jest słodki, aromatyczny, pyszny. A orzechy z zielonych kamieni przeistaczają się w czarne, pomarszczone, maleńkie, słodkie "skarby".

Źródło: Lucyna Ćwierczakiewicz "Jedyne praktyczne przepisy"

Składniki Instrukcje

Orzechy przebrać, umyć, nakłuć wykałaczką i odciąć końcówki. Zalać wodą i odstawić na 24 godź. Po tym czasie wypłukać,  wrzucić do wrzątku i obgotować 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 godzinę. Przelać orzechy na sicie silnym strumieniem zimnej wody.

Orzechy zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin,  ponownie wypłukać i odstawić na kolejne 12 godzin. Postępować tak przez kilkanaście dni.  Ja płukałam orzechy rano i wieczorem przez 11 dni. Kiedy orzechy przestaną barwić  przygotować syrop z podanych składników.  Kiedy syrop zacznie wrzeć dodać orzechy  i smażyć na minimalnym  ogniu  około 45 minut. Gotowe konfitury przełożyć  do wyparzonych słoików, zalać  syropem, zamknąć słoiki. Można zapasteryzować.

Smacznego:)

Zdjęcie - Zielone orzechy w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów