Zielona sałatka z grillowanymi szparagami i marchewką oraz grillowaną ciabattą z jajkiem sadzonym i marynowaną cukinią z sosem kaparowym

Zielona sałatka z grillowanymi szparagami i marchewką oraz grillowaną  ciabattą z jajkiem sadzonym i marynowaną cukinią z sosem kaparowym

Pierwszy dzień wiosny, na który tak długo czekaliśmy, mamy już za sobą. Wiosna, panie i panowie! W kuchni też musi zacząć pachnieć wiosną, a przygotowywane przez nas potrawy - pobudzać do działania oraz powodować radość z jedzenia. W związku z tym wiosenna przystawka: połączyłem ciekawy miks sałat ze szparagami i innymi warzywami, które przyspieszą nadejście prawdziwej wiosny w naszych duszach, a grillowana ciabatta z półpłynnym jajkiem sadzonym nada temu radosnemu dziełu treści.

Zdjęcie - Zielona sałatka z grillowanymi szparagami i marchewką oraz grillowaną  ciabattą z jajkiem sadzonym i marynowaną cukinią z sosem kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby)

1 opakowanie sałaty Fit&Easy (np. Weekend)
2 ciabatty
4 jajka
1 duża marchewka
1 cukinia
8 zielonych szparagów
2/3 szklanki oliwy
3 łyżki masła
3 łyżki kaparów
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka płatków chili
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć cukinię, a następnie obieraczką obrać na wstążki (nie obierać skórki) i grillować na patelni grillowej. Wymieszać 1/3 szklanki oliwy, ocet balsamiczny, płatki chili, wyciśnięte dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz, a następnie zalać tą mieszanką zgrillowane paski cukinii i odstawić na minimum 1 godzinę. Do 1/3 szklanki oliwy dodać dwie łyżki kaparów, musztardę, ocet jabłkowy, 1 ząbek czosnku oraz pieprz i zmiksować w blenderze na gładki sos. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pociąć wzdłuż na trzy podłużne części. Obrać marchewkę i pokroić obieraczką na podłużne wstążki. Szparagi oraz marchewkę grillować na patelni grillowej aż do pojawienia się charakterystycznych pasków. Ciabattę przekroić na połówki i podpiec na suchej patelni. Usmażyć na maśle jaja sadzone tak, aby żółtko pozostało półpłynne. Na połówce ciabatty układać paski marynowanej cukinii i na to położyć jajko sadzone. Obok ułożyć miks sałat z dodatkiem grillowanej marchewki ze szparagami, a następnie sałatę polać sosem kaparowym. Udekorować talerz maźnięciem z sosu kaparowego i posypać resztą kaparów.

Zdjęcie - Zielona sałatka z grillowanymi szparagami i marchewką oraz grillowaną  ciabattą z jajkiem sadzonym i marynowaną cukinią z sosem kaparowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów