Zebra

Zebra

Bardzo smaczne ciasto pulchniutkie, delikatne co tu więcej pisać po prostu pycha , choć zawsze mi pęka sama nie wiem czemu ale posypuje cukrem pudrem lub polewam czekolada .

Zdjęcie - ZEBRA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6 JAJEK

1 SZKLANKA CUKRU PUDRU

1 SZKLANKA OLEJU

1 SZKLANKA WODY GAZOWANEJ

3 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ

1 ŁYŻKA KAKAO

1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

SZCZYPTA SOLI

2 ŁYŻKI AMARETTO LUB RUMU

2 KIELISZKI LIKIERU CZEKOLADOWEGO

Włączyć piekarnik na 180 C , oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszek , dodawać powoli wodę i olej – następnie wkupywać powoli mąkę wymieszana z proszkiem i sodą na końcu dodać amaretto . Ubić białka z solą na sztywna pianę – wymieszać z ciastem i podzielić na pół i dodać łyżkę kakao i likier czekoladowy . Blaszkę nasmarować tłuszczem i wylewać ciasto najpierw białe potem czarne zaczynając od środka blaszki. Piec ok. 60 minut posypać cukrem lub polewać czekoladą.

Zdjęcie - ZEBRA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - ZEBRA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

 

Kategorie przepisów