Żeberka w sosie hoisin

Żeberka w sosie  hoisin

Kolejne danie z kuchni chińskiej to żeberka w typowym dla Chińczyków sosie hoisin.  Jakiś czas temu robiłam duszone żeberka w sosie BBQ, dzisiaj polecam pieczone. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Swoje ulubione makarony możecie wpisywać tutaj:)

Zdjęcie - Żeberka w sosie  hoisin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody

Przyrządzić marynatę, mieszająć sos sojowy, sos hoisin, ketchup, wino ryżowe, cukier trzcinowy, miód i drobno posiekany czosnek. Żeberka pokroić w kawałki, umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st. C. Piec, żeberka aż będą miękkie polewając od czasu wodą i marynatą, w której zanurzone jest mięso.

Smacznego:)

Kategorie przepisów