Żeberka w sosie hoisin

Kolejne danie z kuchni chińskiej to żeberka w typowym dla Chińczyków sosie hoisin. Jakiś czas temu robiłam duszone żeberka w sosie BBQ, dzisiaj polecam pieczone. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Swoje ulubione makarony możecie wpisywać tutaj:)
Składniki
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
Przyrządzić marynatę, mieszająć sos sojowy, sos hoisin, ketchup, wino ryżowe, cukier trzcinowy, miód i drobno posiekany czosnek. Żeberka pokroić w kawałki, umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st. C. Piec, żeberka aż będą miękkie polewając od czasu wodą i marynatą, w której zanurzone jest mięso.
Smacznego:)