Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami

Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami




Zdjęcie - Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół.
Warzywa są jędrne i chrupiące. Usmażone na bezzapachowym oleju rzepakowym, zachowały swój neutralny smak. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… używam go codziennie.”
Zdjęcie - Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
1kg żeberek wieprzowych
1 cukinia
1 cebula
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
4 liście kapusty pekińskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki sosu sojowego
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz

Marynata
4 łyżki domowego przecieru pomidorowego
4 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
szczypta chilli

Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje. Posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zalać żeberka tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowane żeberka osączyć z marynaty. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wlać pół szklanki wody. Dodać ziele angielskie. Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy posmarować żeberka odsączona marynatą.

W tym czasie umyć i obrać warzywa. Pokroić na kawałki. Czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać na patelni olej rzepakowy. Podsmażyć na nim, cały czas mieszając, paprykę i cukinię. Dodać kapustę pekińską, cebulę, czosnek i sos sojowy. Dusić 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.

Na ogrzany półmisek wyłożyć usmażone warzywa i żeberka. Udekorować świeżą natką pietruszki.

Smacznego!
Aronia

Kategorie przepisów