Żeberka w kiszonej kapuście wg Macieja Kuronia

 Żeberka w kiszonej kapuście wg Macieja Kuronia

Połączenie mięsa i kapusty kiszonej w okresie jesiennych chłodów jest dla mnie idealne - cudownie rozgrzewające i wzmacniające. Czy to w pysznym domowym kapuśniaku, czy w bigosie - mięso i kapusta to dla mnie duet idealny.
Dzisiaj proponuję Wam jednogarnkowe danie, które mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Przepis nieco przeze mnie zmieniony pochodzi z książki Macieja Kuronia "Kuchnia domowa".
Zdjęcie - ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE WG MACIEJA KURONIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żeberka w kiszonej kapuście SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Czosnek obierz, rozetrzyj z łyżką soli, dodaj majeranek, cząber oraz paprykę i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie żeberka i odstaw do zamarynowania przynajmniej na 2 godziny.
Żeberka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (w oryginale żeberka przed smażeniem obtacza się w mące).
Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki. Kapustę dokładnie odciśnij i połowę rozłóż na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóż żeberka i cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i oprósz pieprzem. Na wierzch wyłóż resztę kapusty kiszonej i zalej szklanką wody.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem godzinę. Ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów