Żeberka pieczone w syropie klonowym z rozmarynem

Żeberka pieczone w syropie klonowym z rozmarynem
Zdjęcie - Żeberka pieczone w syropie klonowym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny przepis niezastąpionego Gina D'Acampo (z ksiązki "Buonissimo!"). Tym razem na żeberka, które "chodziły mi po głowie" już od jakiegoś czasu. To niezbyt zdrowy rodzaj mięsa, ale jakże pyszny i należny każdemu człowiekowi raz na kiedy;) Te są pieczone w syropie klonowym, sosie sojowym i soku jabłkowym z dodatkiem świeżego rozmarynu i całych ząbków czosnku, które pysznie się karmelizują i wprost rozpływają w ustach. Musicie spróbować! Mięso jest miękkie, a jednocześnie z wierzchu lekko chrupiące, bardzo aromatyczne i mistrzowsko doprawione. Słodko-słone połączenie znów się sprawdza.
Żeberka pieczone w syropie klonowym z rozmarynem
- 8 żeberek wieprzowych (ok. 900g)
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 5 łyżek naturalnego soku jabłkowego
- 3 ząbki czosnku, nieobrane

1) Żeberka podzielić na sztuki i włożyć do miski.
2) Doprawić solą i pieprzem i dodać pozostałe składnikami.
3) Dokładnie wymieszać i wetrzeć marynatę w mięso.
4) Wstawić do lodówki na 15 godzin, mieszać i wcierać marynatę w miarę możliwości co kilka godzin.
5) Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
6) Rozłożyć żeberka w formie lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i przykryć drugim jej kawałkiem.
7) Piec na środkowym poziomie przez 15 minut, zdjąć folię i piec dalsze 30 minut.
8) Odwrócić żeberka i piec jeszcze 45 minut, po czym natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 2 godziny + marynowanie
Liczba porcji: 2

Zdjęcie - Żeberka pieczone w syropie klonowym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów