Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym


300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej Bio Planet
180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej Bio Planet
100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody
owoc granatu (opcjonalnie)
Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.
Wypełnienie:
150 gram śliwek kalifornijskich
2 kieliszki wódki*
200 gram daktyli Bio Planet
migdały posiekane w słupki
Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut.
Odcedź i zblendowuj dodając do każdego po kieliszeku wódki.
Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *.
Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów.
Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu.
