Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Kolacja dla dzieci - twarożek…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Sałatka z fasoli i oliwek

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Sałatka ze stekiem – pyszny po…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Mini racuszki ziemniaczane - p…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Krewetki (langustynki) z cytry…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNK…

duszek duszek
Potrawy regionalne

1

Śledzie w sosie musztardowym z…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Wędzona makrela do chleba z su…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tatar z łososia wędzonego z i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Spanakopita z rybą

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

6

Pasta z tuńczyka i jajek

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku