Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski)
1

Ziemniaczane kluchy mojej babc…

food² food²
Food Square

Bakłażany w pomidorowym sosie curry

Bakłażany w pomidorowym sosie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Waniliowe babeczki z kremem- na walentynki

Waniliowe babeczki z kremem- n…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kokosanki na białkach

Kokosanki na białkach

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Jogurtowa panna cotta (wegańska)

Jogurtowa panna cotta (wegańsk…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Przepisy z tych kategorii

Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt
1

Kakaowe ciasteczka owsiano-mar…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Maurytyjskie curry z kurczaka
1

Maurytyjskie curry z kurczaka

Tyna Tyna
In cooking we trust

Skorzonera zapiekana w migdałach

Skorzonera zapiekana w migdała…

Dzi Dzi
karmelowy

Surówka z selera i mango

Surówka z selera i mango

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jajka faszerowane pieczarkami
1

Jajka faszerowane pieczarkami

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Babeczki z kremem z masła orzechowego

Babeczki z kremem z masła orze…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art