Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Świnki w kocykach z sosem mus…

odkuchnii odkuchnii
od kuchni

6

Sałatka z kiwi i mozarellą

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

6

Ryż basmati z orzeszkami ziemn…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

9

Cukinia faszerowana

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

2

Serdelki w piwie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Sałatka z łososiem, awokado i…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Przepisy z tych kategorii

2

Muffiny z cukinią i szczypiork…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Bruschetta

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tosty z łososiem i borówkami

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Croissant z chorizo, pesto z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Buraczki z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Pesto z rukoli

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity