Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Sałatka z fasoli i oliwek

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

1

Sałatka ze stekiem – pyszny po…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Mini racuszki ziemniaczane - p…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Krewetki (langustynki) z cytry…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Pizzerinki, czyli mini pizze

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tażin z dyni z żurawiną i ciec…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Naleśniki ruskie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pierniczki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kompot korzenny z imbirem

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pstrąg z pieca z warzywami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko