Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Korzenny śledź z żurawiną

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

1

Krokiety z mięsem mielonym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Tarta z kapustą i grzybami (dr…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łosoś wędzony w galarecie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Salami kalabryjskie z lazurem,…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Śledź w oleju z pieczonymi bur…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Tymbaliki z indyka i żurawiny

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Kochanie, zrobię ci awanturkę.…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Krokiety z prażoną czerwoną ka…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

3

Rembertowskie śledzie majerank…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Kapuśniaczki - pączki z kapust…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Miodowe śledzie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku