Zawijasy z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce. Najlepiej jeśli część z tego cokolwiek stanowi ser. Można by zaryzykować stwierdzenie, że wszystko z serem smakuje lepiej. Ostatnio widziałam nawet przepis na deser z serem (parmezanem) zapiekanym na gruszkach gotowanych w czerwonym winie z cukrem. Się dzieje.

dla dwóch do trzech osób:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- kilka plastrów sera,
- kilka plastrów szynki
  1. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni C - tak jak podano na opakowaniu ciasta.

  2. Rozmrożone ciasto rozłożyć i posmarować cienko musztardą prawie na całej powierzchni, zostawiając jedynie pasek gołego ciasta, który będzie spoiwem na samym wierzchu rulonu.

  3. Na posmarowanym cieście wyłożyć plastry sera i na nie nałożyć plastry szynki. Można posypać pieprzem.

  4. Ciasto zwinąć w rulon i ostrym nożem odkrajać zawijasy o grubości 1 - 1,5 cm. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 25 min. Rozkładając ciastka na blasze należy zostawić dwu centymetrowe odstępy zapobiegające ich sklejeniu się w trakcie pieczenia. Uwaga: do wyłożenia blachy nie należy stosować folii aluminiowej - ja popełniłam ten błąd za was.

Przepisy z tych kategorii

Zieleń jarmużu z jabłkiem i og…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Tarta z ciasta francuskiego i…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Minestrone - zupa z mieszanyc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Cobbler ze śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zupa krem z dyni i marchewki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Flaczki z boczniaków

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Ptasie mleczko z owocami

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Curry z ziemniakami i fasolką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Pasta z bakłażana i papryki

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z kukurydzy, jabłek i ceb…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Waniliowe placuszki ryżowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Muffiny z mąką z ciecierzycy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze