Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami
Zdjęcie - Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 120
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 1h 20 min

Taki zawijaniec doskonale wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Są tu i grzyby suszone i kapusta kiszona więc ugotujcie jeszcze barsz czerwony np.  z tego przepisu i będzie prawdziwa uczta. Bardzo polecam.

Składniki Instrukcje

Farsz:

Grzyby umieścić w garnuszku, zalać zimna wodą, wstawić na gaz, zagotować. Gotować kilka minut, następnie odstawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć, następnie dodać pokrojoną  kapustę kiszoną. Wlać wodę z grzybami, które wcześniej można pokroić na mniejsze kawałki. Całość dusić do miękkości kapusty. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem oraz kminkiem.

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, rozbełtane jajka,  wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone gorące masło i wszystko razem dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć je na blat i ponownie, lekko wyrobić. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć połowę farszu, zostawiając 2 cm od krawędzi. Zwijać według dłuższego brzegu. Gotowe zawijańce ułożyć na blaszce do pieczenia, do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jakiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 min.

Po upieczeniu pokroić w paski i podawać z czerwonym barszczem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów