Zawijane szaszłyki z kurczaka i cukinii

Zawijane szaszłyki z kurczaka i cukinii

Inspiracją do tych szaszłyków była fotka w jednym z czasopism. Nie było wprawdzie podanego przepisu, ale w tym wypadku nie stanowiło to większego problemu, bo patrząc na zdjęcie, można łatwo domyślić się jak zrobić tę potrawę :)
Oczywiście możnaby powiedzieć, że po co się męczyć, skoro można po prostu ponabijać na patyczki na przemian kawałki kurczaka i cukinii. Owszem, można, trzeba jednak przyznać, że takie zawijane są dużo bardziej efektowne i świetnie spiszą się, gdy np. chcemy zrobić wrażenie na gościach podczas grilla ;) Nie zaprzeczam jednak, że jest to robota dla cierpliwych. Ale efekt wizualny i smak wynagradzają w pełni tę pracę ;)

Photobucket
ZAWIJANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA I CUKINII
(2 porcje)
1 duży filet z kurczaka,
½ cukinii,
8 pomidorków koktajlowych,
suszone oregano,
oliwa,
sól i pieprz

Filet z kurczaka włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby stężał (powinien być na wpół zamrożony). Wyjąć i ostrym nożem pokroić wzdłuż na cienkie paski. Paski można dodatkowo rozbić tłuczkiem, aby były jak najcieńsze. Oprószyć je solą, pieprzem i oregano.
Za pomocą szatkownicy albo obieraczki do warzyw, pokroić cukinię na cienkie paski. Na każdy pasek mięsa nałożyć pasek cukinii i zwijać roladki. Roladki nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z pomidorkami.
Szaszłyki skropić oliwą i usmażyć na patelni lub upiec na grillu.


Zdjęcie - Zawijane szaszłyki z kurczaka i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów