Zawijane ciasto drożdzowe

Zawijane ciasto  drożdzowe

Zdjęcie - Zawijane ciasto  drożdzowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właściwie to miała zrobić odrywane bułeczki drożdżowe, ale wyszło jak wyszło. Na szczęście wyszło całkiem smacznie.

pół kilo mąki pszennej - wzięłam pół na pół mąkę chlebową i zwykłą pszenną

ok. 100 g cukru

200 ml ciepłego mleka

3 żółtka - jedno białko odłożyłam do posmarowania ciasta (reszta została na bezy)

65 g roztopionego masła

25-30 g drożdży albo torebki drożdży suszonych

cukier, cynamon i roztopione masło do smarowania bułek

Z cukru, 50 g mąki, połowy mleka i drożdży trzeba zrobić zaczyn i odstawić go na 30 minut. Następnie dodać mąki - trochę - mleka, masła i zagniatać - ręką albo w maszynie. Warto dodawać na przemian składniki suche i mokre - wtedy łatwiej się wyrabia. Kiedy dodamy już wszystkie składniki, a wyrabiane ciasto przestanie kleić się do dłoni należy je odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Zagnieść ponownie i znów odstawić na 60 minut. Ponownie zagnieść, podzielić na pół i pierwszy kawałek rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem a następnie zawinąć w rulonik. Ostrym nożem pokroić rulonik na równe kawałki. Tak samo trzeba postąpić z druga częścią ciasta. Powinno starczyć go na ok. 16-18 bułek.

Ja piekłam bułki w okrągłej formie tortowej. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia i przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym białkiem.

Piekłam w 185 stopniach C przez 30 minut.

Kategorie przepisów