Zasmażana marchewka z groszkiem
            Zasmażana marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do dań głównych. Zawsze jak już musiałam zjeść coś w jakimś bufecie, to jak tylko była taka opcja wybierałam właśnie to. W końcu postanowiłam zmierzyć się z tym daniem i byłam zaskoczona jakie to łatwe! Skorzystałam z przepisu z tego bloga, gdyż zdjęcia wyglądały obłędnie! Jeżeli jeszcze jakimś cudem nie robiliście tego dania, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam.

Scroll down for recipe in English
Zasmażana marchewka z groszkiem(4 porcje)
Składniki:
- 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
 - 2/3 szklanki mrożonego groszku
 - 1 duża łyżka masła
 - 1 łyżka mąki
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
- Marchewkę wraz z groszkiem umieść w średnim rondelku, zalej wodą i gotuj przez około 12 minut do miękkości. Odlej około połowę wody.
 - W tym czasie na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając przez około 30 sekund, do lekkiego zarumienienia.
 - Do marchewki z groszkiem dodaj zasmażkę i cukier i gotuj przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu.
 - Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.
 
Smacznego!

English version
Carrots with peas(4 servings)
Ingredients:
- 4 large carrots, peeled and diced
 - 2/3 cup of frozen peas
 - 1 large tablespoon of butter
 - 1 tablespoon of flour
 - 1/2 teaspoon of sugar
 - salt and pepper to taste
 
Preparation:
- Place carrots and peas in a medium saucepan, cover with water and cook for about 12 minutes until tender. Drain about half of the water.
 - Meanwhile, melt butter in a small pan add flour and cook stirring for 30 seconds to make lightly browned roux.
 - Add the roux and sugar to the carrot with peas and cook for 1-2 minutes until sauce thickens.
 - Season with salt and pepper to taste and serve with your favorite main course.
 
Enjoy!
