Zaproszenie do Weekendowej Piekarni:)

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni:)

Zdjęcie - Zaproszenie do Weekendowej Piekarni:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest mi niezmiernie miło zaprosić Wszystkich domowych piekarzy do następnego wspólnego pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni :)
Wybrałam dwa przepisy. Pierwszy z nich, to chleb-wieniec słonecznikowy (na zakwasie) znaleziony na stronie Mirabbelki. Chleb wygląda na łatwy, po składnikach widać, że pyszny, a poza tym, jak pisze Mirabbelka, przepięknie będzie wyglądał postawiony na stole w towarzystwie wiosennych, świeżych sałat :)
Drugim przepisem jaki wybrałam jest chleb, do którego nie trzeba używać zakwasu. Znalazłam go kiedyś u Tatter i u Dorotus. Jest to chlebek turecki - upieczony przeze mnie tutaj. Wybrałam go dlatego, że dla mnie, to jedno z najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa, zapomniane na długie lata. Wiem, że część z Was nie zna smaku chlebka tureckiego, lub nie kojarzy tej nazwy. Jestem bardzo ciekawa Waszych doznań smakowych:)
Podaję więc oba przepisy i jeszcze raz zapraszam do pieczenia. Mam nadzieję, że oba wypieki przypadną Wam do gustu:)

Chleb-wieniec słonecznikowy
z przepisu Mirabbelki

składniki:

150g żytniego zakwasu
300g maki pszennej
70g maki żytniej z pełnego przemiału
30g maki pszennej z pełnego przemiału
200g letniej wody
100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
½ łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli


Mąkę wymieszać z wodą, tylko żeby się z grubsza połączyły – odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny maki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund – odstawić na 10 minut.

Dodać oliwę, wyrabiać krotko – odstawić na 10 minut.

Dodać ziarno słonecznika, krótko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.

Wyjąć z miski, krótko wyrobić, uformować kulę. Dać ciastu odpocząć parę minut. Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia. Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny.

Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.

Chlebek turecki
znaleziony u Dorotus i Tatter
2 małe bochenki lub 1 duży

Składniki na ciasto:
50 dag mąki
1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g świeżych
330 ml mleka
2 łyżki masła (50 g)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżeczki kawy zbożowej
100 g rodzynek

Do posmarowania:
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka mleka


Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm (lub do koszyka do wyrastania), odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Kategorie przepisów