Zapiekany bakłażan

przepis:
.
1 bakłażan
2 pomidory
1 ogórek kiszony
ok. 15 dag mozzarelli
kilka czarnych oliwek
suszona bazylia
listki bazylii do przybrania
sól, pieprz
oliwa
Bakłażan opłukać , pokroić w plastry grubości 1 cm , oprószyć solą i odstawić na pół godziny.
Plastry bakłażana osuszyć bibułą, a następnie opiec z obu stron na rozgrzanej patelni.
Ogórek pokroić w kostkę, odcisnąć lekko sok.
Oliwki pokroić w krążki.
Pomidory pokroić w plasterki.
Na plastrach bakłażana, ułożyć pomidory, na nich kiszony ogórek i oliwki. Lekko posolić, oprószyć pieprzem i bazylią. Na wierzchu położyć kawałki mozzarelli.
Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 min aż ser się rozpuści.
