Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem, cukinią i brokułami


Do zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku.
Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację.Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku.Oczywiście można go nie dodawać.
Składniki:
- 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych)
- parę różyczek brokuł
- bakłażan
- cukinia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych)
- parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie)
- opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany
- kawałek sera mozzarella
- słodka czerwona papryka
- zioła prowansalskie
- bazylia, tymianek
- sól, czarny pieprz
- masło do wysmarowania blachy
- olej do smażenia
Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki ziemniaków.
Podgotowałam je przez około 3-4 minuty w osolonej wodzie.Odstawiłam aby ostygły.
Przygotowałam pozostałe składniki.
Brokuły podgotowałam na pół twardo.

Bakłażana pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam aż puścił sok i pozbył się goryczki.Nadmiar soku wchłaniają idealnie-kuchenne ręczniki papierowe.

Smażyłam je na patelni grillowej.
Pokroiłam na plasterki cukinię.

I również usmażyłam.

Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku.Podsmażyłam.

Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek.

Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę.
Blachę wysmarowałam masłem.
Układałam warstwowo.
Plasterki ziemniaków.

Bakłażana.Posypałam go ziołami.

Następnie cebula z czosnkiem.

Kolej na wędzony boczek.
Warstwa pomidorów, posypanych ziołami.

Rozłożyłam plasterki cukini.

Brokuły.

Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków.

W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę
z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki.

Polałam sosem ziemniaki.

Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około
30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!