Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem, cukinią i brokułami
             
 
 Do zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku.
 Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację.Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku.Oczywiście można go nie dodawać.
 Składniki:
- 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych)
 - parę różyczek brokuł
 - bakłażan
 - cukinia
 - cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych)
 - parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie)
 - opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany
 - kawałek sera mozzarella
 - słodka czerwona papryka
 - zioła prowansalskie
 - bazylia, tymianek
 - sól, czarny pieprz
 - masło do wysmarowania blachy
 - olej do smażenia
 
 
 Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki ziemniaków.
 
Podgotowałam je przez około 3-4 minuty w osolonej wodzie.Odstawiłam aby ostygły.
Przygotowałam pozostałe składniki.
 
 Brokuły podgotowałam na pół twardo.
 
 Bakłażana pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam aż puścił sok i pozbył się goryczki.Nadmiar soku wchłaniają idealnie-kuchenne ręczniki papierowe. 
 
 Smażyłam je na patelni grillowej.
 
   Pokroiłam na plasterki cukinię.
 
   I również usmażyłam.
 
 Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku.Podsmażyłam.
 
 Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek.
 
 Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę.
 Blachę wysmarowałam masłem.
 Układałam warstwowo.
 Plasterki ziemniaków.
 
 Bakłażana.Posypałam go ziołami.
 
  Następnie cebula z czosnkiem.
  
 Kolej na wędzony boczek.
 
Warstwa pomidorów, posypanych ziołami.
 
 
 Rozłożyłam plasterki cukini.
 
   Brokuły.
 
 Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków.
 
 W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę 
 z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki.
 
 
 Polałam sosem ziemniaki.
 
 Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około
 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.
 
 
  
 Smacznego!