Zapiekanka z warzywami i wędliną

Zapiekanka z warzywami i wędliną

Zdjęcie - Zapiekanka z warzywami i wędliną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziękuję za wszystkie maile i komentarze z życzeniami. Dziękuję za to, że wciąż tu wchodzicie i zostawiacie po sobie ślad:)
To był dobry rok. Rodzina w komplecie, dzięki Bogu nikogo nie ubyło, wszyscy zdrowi, zakończyliśmy trwający półtora roku maraton ślubny. A cóż może być w życiu bardziej pozytywnego od narodzin dzieci i ślubów właśnie? Śluby napawają mnie ogromnym optymizmem i pozytywnie nastrajają. I wesela, gdzie jest okazja do szalonej zabawy i spotkań z dawno niewidzianymi krewnymi. Naprawdę uwielbiam śluby i wesela!!!
A dzieci - kolejny maluszek dołączy do rodziny już za niedługo, więc jest dobrze!
W domu i szkole, ogólnie rzecz biorąc, ubiegły rok minął spokojnie, nie licząc dwóch majowych tygodni związanych z komunią Krzysia, kiedy to udzielił mi się stres i nerwówka towarzyszące innym mamom komunijnych dzieci przygotowujących przyjęcie;)
Tak więc podsumowując miniony rok – poproszę takich więcej :)
A nowy rok – jak zwykle patrzę w przyszłość oczami niepoprawnej optymistki. Nie robię postanowień noworocznych, nie słucham wróżb i przepowiedni.
Będzie dobrze, jak tylko odpowiednio o to zadbam :)
A na dobry początek proponuję zimową zapiekankę z pieczoną aromatyczną wędliną i warzywami.
Do przeczytania niebawem!

Zdjęcie - Zapiekanka z warzywami i wędliną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanka z warzyw i wędliny
3 osoby
forma żaroodporna 23 x 30 cm

2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 średnie ziemniaki
1 mała cebula
250 g dobrej, chudej kiełbasy (ja użyłam mysliwskiej)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
0,5 szkl mleka
0,5 szkl bulionu warzywnego
100 g tartego sera o łagodnym smaku
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania zapiekanki

Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kiełbasę i cebulę w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wsypać warzywa i kiełbasę. Wymieszać.
Włączyć piekarnik na 200°C i w tym czasie przygotować sos:
Na małym palniku postawić rondelek. Włożyć masło, rozpuścić je i dosypać mąkę. Mieszać przez chwilę, dolewać stopniowo mleko i bulion, mieszając aż się zagotuje. Zdjąć z palnika, wsypać starty ser, doprawić solą i pieprzem i wymieszać aż się ser stopi. Gotowym, gorącym sosem polać warzywa z kiełbasą i całość włożyć do nagrzanego piekarnika na około 35 minut (dobrze jest najpierw sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie). Po wyjęciu posypać natką pietruszki.

Kategorie przepisów