Zapiekanka z ryżu i cukinii

Zapiekanka z ryżu i cukinii

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;) ! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna. Na mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią :)

Zapiekanka z ryżu i cukinii

Składniki (dla 4-6 osób)

  • 1 kg cukinii
  • 250 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 150 ml śmietany 30-36%
  • świeży koperek
  • sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy

1. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić.

2. Cukinię opłukać i jeśli jest mała pokroić na pół talarki a jeśli większa to w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi- na małym ogniu, aż zmięknie. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu.

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie.

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową.

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut. Uważać, żeby wierzchnia warstwa ryżu za bardzo nie wyschła, bo nie będzie smaczna.

Smacznego :)

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka z ryżu i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów