Zapiekanka z mięsa i dyni

Zapiekanka z mięsa i dyni

Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.

Zdjęcie - Zapiekanka z mięsa i dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKA Z MIĘSA I DYNI
(4 porcje)
750g mielonego mięsa,
1kg dyni,
200g żółtego sera,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
3 łyżki mąki,
słodka i ostra papryka w proszku,
suszony tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz,
olej

Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić papryką w proszku, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Sos powinien być pikantny i wyrazisty. Gotować ok. 15 minut, aż woda odparuje i sos będzie gęsty.
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w paski lub kostkę. Oprószyć dość obficie mąką.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, nałożyć połowę dyni, masę mięsną i resztę dyni. Wierzch posypać startym serem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż ser zacznie się rumienić.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2010)


Zdjęcie - Zapiekanka z mięsa i dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów