Zapiekanka z makaronem, cukinią, fetą, mielonym i beszamelem

Zapiekanka z makaronem, cukinią, fetą, mielonym i beszamelem
Zdjęcie - Zapiekanka z makaronem, cukinią, fetą, mielonym i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W miarę szybka i prosta w przygotowaniu - poszczególne składniki można przygotowywać równolegle, a na koniec tylko wymieszać i zapiec. Doskonale sprawdzi się jako obiad dla dużej rodziny, bo zapiekanka wychodzi niemała, bądź jako opcja dwudniego wyżywienia dwa dwójki czy trójki. O tym, że pyszna i syta chyba nie muszę wspominać ;)


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • mała cukinia
  • 200 g makaronu penne
  • 250 g fety
  • olej rzepakowy do smażenia
  • beszamel: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 szklanki mleka, sól i pieprz do smaku
  • 100-150 g startego żółtego sera

Proporcje na duże naczynie do zapiekania

Przygotowanie mięsa Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek, przesmażyć razem chwile, po czym dodać mięso mielone oraz przecier pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i smażyć, co jakis czas mieszając, prźez 15-20 minut (bez pokrywki). Gotowe mięso odstawić na chwilę do przestygnięcia. Kiedy mięso się smaży, przygotować makaron i cukinię.
Przygotowanie makaronu Makaron ugotować w osolonej wodzie, koniecznie al dente. Odcedzić i odstawić.
Przygotowanie cukinii Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plastry (2-3 mm), często mieszając przez ok. 10 minut. Odstawić.
Przygotowanie beszamelu W średniej wielkości rozpuścić masło, po czy dosypać mąkę i rozetrzeć. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dolewać mleko. Mieszać kilka minut do powstania gęstego, kremowego sosu.
Przygotowanie zapiekanki Piekarnik rozgrzać do 190 stopni 170 przy termoobiegu). Do dużej miski pokruszyć fetę, a następnie przełożyć do niej mięso i wymieszać. Dodać makaron i raz jeszcze wymieszać całość. Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej mieszanki, wyrównać, wyłożyć plastry cukinii i przykryć resztą mieszanki. Na wierzchu rozprowadzić beszamel. Całość zapiekać przez ok. 20 minut, po czym wysypać na wierzch ser i, jeśli mamy taką możliwość, włączyć grzanie tylko od góry do szybszego rozpuszczenia sera.
Zapiekanka ładnie się kroi i nie "puszcza" soków, które to absorbuje makaron.

Zdjęcie - Zapiekanka z makaronem, cukinią, fetą, mielonym i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów