Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku

Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku

Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Improwizowane danie z łososia, które mnie totalnie zachwyciło swoim smakiem i wyglądem. Robiąc je nawet nie przypuszczałam jak wspaniale wyjdzie! Nawet nie umiem tego dania odpowiednio nazwać więc niech będzie to wykwintna zapiekanka z łososia owinięta w liście szpinaku. Danie niezwykle proste do wykonania,lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne i o wspaniałym wyglądzie. Z całą pewnością zachwyci nie jedno oko i podniebienie... Bardzo gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
1 op. szpinaku o dużych liściach (200g)
500 g świeżego filetu z łososia
2 białka
sól, pieprz
cytryna


Szpinak dokładnie umyj i osusz. Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem i poukładaj w nim duże liście łososia - szczelnie by liście na siebie zachodziły:

Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Świeży filet z łososia pokrój w bardzo drobne kawałki. Część pozostałego szpinaku (około połowę) drobno pokrój. Posiekanego łososia, szpinak i białko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wlej kilka kropli cytryny, posól i popieprz do smaku.
Przygotowaną masę delikatnie wyłóż do naczynia wyłożonego liśćmi szpinaku:

Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Potrawę przykryj dość ściśle pozostałymi liśćmi szpinaku:

Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg). Potrawę wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij i wystudź przez około 5 minut. Następnie danie przykryj talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.
Pokrój na kawałki i podawaj.

SMACZNEGO :)


Zdjęcie - Zapiekanka z łososia w liściach szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów