Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami

Cieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli. Może danie to nie jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 800-900 g piersi z kurczaka
  • 2 małe cukinie, startej na grubych oczkach
  • 6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki
  • 2 łyżki masła
  • 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki startej mozzarelli
  • 1 łyżki posiekanej bazylii

Składniki sosu:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce lekko osoloną cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw piersi solą i pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm.
  2. Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej  pokrojone pomidory.
  3. Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i masło do patelni, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kolejne 4 minuty i wyłóż na pomidory.
  4. W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą.
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Zdjęcie - Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chicken, zucchini and chanterelle casserole

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 800-900 g chicken breasts
  • 2 small zucchini, grated
  • 6  tomatoes, sliced
  • 2 tbsp butter
  • 350 g chanterelles, halved
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 cups Mozzarella cheese, grated
  • 1 tbsp chopped basil

Sauce ingredients:

  • 1/2 cup mayonnaise
  • 1/3 cup double cream
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 Tbsp Parmesan cheese, grated
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Lightly salt the zucchini, mix, and set aside for about a half an hour. Salt and pepper each chicken breast, slice into strips and place onto a 25×20 baking dish.
  2. Take the zucchini and with your hands squeeze the juice from them and spread zucchini over the chicken strips. Next evenly distribute tomatoes over the zucchini.
  3. Place the mushrooms into hot pan over high heat and cook for about 2-3 minutes. Add onions and butter to pan, lightly salt and pepper. Cook for about 4 minutes and place over the tomatoes.
  4. Prepare the sauce mixture by mixing all of the ingredients for the sauce, season lightly with salt and pepper. Pour over the mushrooms and sprinkle with cheese.
  5. Cover dish with foil and bake in preheated oven to 200 o C for about 45 minutes. Remove foil and turn heat down to 180 oC and cook another 10-15 minutes, until the top of the cheese starts to brown.

Enjoy!

Zdjęcie - Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów