Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami (na oleju rzepakowym)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami (na oleju rzepakowym)

Nie tylko z truskawkami , ale i chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów , kokosem i waniliowym białym serem.

Pycha!

Na prawdę pycha!

Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco.

Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na letni obiad , albo słodki podwieczorek.

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* kasza jaglana – 1 szkl

* olej rzepakowy – 3 łyżki

* cukier – 8 łyżek

* jajka – 3 szt

* żółtko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

* ser biały twarogowy – 350 g

DODATKOWO:

* truskawki – 300 g

* płatki migdałów – ok. 80 g

* kokos – 50 g

Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś czas,by nie dopuścić do przypalenia ).

4 żółtka ucieramy z olejem rzepakowym , 4 czubatymi łyżkami cukru i ziarenkami wanilii.

Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.

Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).

Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.

Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.

Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.

Posyupujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.

Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.

Zapiekamy ok. 30 min w 180C.

podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!

Smacznego!

Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go przemycać go wszędzie tam, gdzie tylko możemy – dla zdrowia!”

Zdjęcie - Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów