Zapiekanka z blanszowanymi pieczarkami, szynką i mozzarellą


Chyba każdy chociaż raz jadł mrożoną zapiekankę z budki na mieście. Nie da się ukryć, że spożywając ją o 1 w nocy po imprezie smakuje wyjątkowo. Jednak jedząc ją za dnia lepiej się nie zastanawiać nad tym co się z nią wcześniej działo, ile leży rozmrożona oraz skąd pochodzą rozciapane brązowe pieczarki i żółty ser o podejrzanym kolorze. Można temu zaradzić przyrządzając taką zapiekankę samemu. Pieczarki, które wykorzystałam zachowały swój naturalny kolor dzięki procesie blanszowania. Podejrzany ser zastąpiłam przepyszną mozzarellą, dodałam szynkę i dosmakowałam sos do swojego gustu. I chociaż czas oczekiwania wydłuży się o jakieś 10 minut, uwierzcie mi, że warto :)
Zapiekanka z blanszowanymi pieczarkami, szynką i mozzarellą bagietka 4 pieczarki ulubiona szynka mozzarella Sos: 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka cukru łyżeczka octu balsamicznego
Składniki sosu miksujemy za pomocą blendera lub mieszamy z posiekanym czosnkiem i porwaną bazylią.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy niecałą minute. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą, a po minucie odcedzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szynkę i mozzarellę kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy wzdłuż i smarujemy przygotowanym sosem. Pieczarki, ser i szynkę kładziemy na zmianę i posypujemy suszoną bazylią. Zapiekankę pieczemy ok. 7 minut.
Podajemy z pozostałym sosem, ketchupem lub innym ulubionym dodatkiem.
Tosia