Zapiekanka wiejska (cottage pie)

Zapiekanka wiejska (cottage pie)

Na początku roku w moich postanowieniach kulinarnych wspominałam o shepherd's pie – słynnej angielskiej zapiekance z mielonego mięsa i ziemniaków. Rzeczywistość jednak zweryfikowała moje plany, gdyż mielona jagnięcina okazała się zbyt trudna do zdobycia. Zdecydowałam się więc na cottage pie, bardzo podobną zapiekankę z użyciem mielonej wołowiny.
Cottage pie jest znane w Wielkiej Brytanii już od końca XVIII wieku, kiedy uboga ludność wiejska zaczęła na szeroką skalę uprawiać ziemniaki. Zapiekanka ta pozwalała wykorzystać wszelkie resztki mięs, tak aby nic się nie zmarnowało. W późniejszym czasie zaczęto używać mielonego mięsa, wyodrębniono także „shepherd's pie” (zapiekankę pasterską) jako zapiekankę wyłącznie z mielonej jagnięciny.

Potrawa ta powstała w ramach wspólnego pieczenia ziemniaczanych zapiekanek wraz z Anią, Martynosią i Panną Malwinną.

Zdjęcie - Zapiekanka wiejska (cottage pie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKA WIEJSKA (COTTAGE PIE)
(4 porcje)
500g mielonej wołowiny,
1 łyżka oleju,
1 cebula,
1 duża lub 2 małe marchewki,
mała garść mrożonego groszku (opcjonalnie),
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 szklanka bulionu mięsnego,
1kg ziemniaków,
1 łyżka masła,
ok. ¼ szklanki mleka,
50g sera cheddar lub innego żółtego,
sól i pieprz

Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Dodać mielone mięso i smażyć około 5 minut. Gdy już nie będzie surowe, dodać obraną marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz groszek. Wlać bulion i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Dusić – tym razem bez przykrycia – aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty sos.
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i utłuc na gładko. Dodać szczyptę soli, masło, mleko i starty ser, dokładnie wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu umieścić warstwę mięsa, a następnie ziemniaki. Wyrównać powierzchnię. Widelcem można zrobić na ziemniakach wzorki.
Piec w 200 stopniach przez około 30 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złocisty.

Kategorie przepisów