Zapiekanka warzywna na cieście drożdżowym
            Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)
 
 
 
 ZAPIEKANKA WARZYWNA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
 ciasto:
 350g mąki,
 35g drożdży,
 ½ szklanki mleka,
 ok. 1/3 szklanki wody,
 2 łyżki oliwy,
 1 łyżeczka cukru,
 szczypta soli
 
 farsz:
 1 opakowanie mrożonych warzyw „bukiet królewski” (brokuły + kalafior + marchewka”),
 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
 4-5 łyżek ketchupu
 
 sos:
 150ml śmietanki 18% do sosów,
 200g startego żółtego sera (np. goudy),
 sól i pieprz,
 pieprz cayenne,
 suszone oregano
 
 Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połączyć go z mąką, wodą, oliwą i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto, aż nie będzie kleiło się do miski i wyłożyć nim formę 25 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, a następnie posmarować je ketchupem. 
 Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. 
 Warzywa ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ułożyć równomiernie na cieście razem z ćwiartkami jajek. 
 Śmietankę i żółty ser wymieszać w rondlu, doprawić do smaku i podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Warzywa zalać sosem i wstawić formę do piekarnika. 
 Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch potrawy się zarumieni.
 
 
 (źródło: książeczka „Potrawy jarskie” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi modyfikacjami)
 
 
 