zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką

zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką
  • 500g mielonej karkówki
  • 3 marchewki
  • 6-8 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziemniaków
  • 1 batat
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa
  • ser grana padano
Zdjęcie - zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZiemniaki i batata obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc z oliwą na pure. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Pieczarki pokroić w kostkę. Mięso przesmażyć na patelni z solą i pieprzem. Przełożyć do rondelka, następnie przesmażyć pieczarki aż woda odparuje i przełożyć do mięsa.

Zdjęcie - zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDorzuć marchewkę i koncentrat pomidorowy rozmieszany z 2 łyżkami wody. Dusić aż wszystko się ładnie połączy i marchewka zmięknie, doprawić. Przełożyłam do naczynia do zapiekania, posypałam startym serem i przykryłam warstwą ziemniaków. Piekło się 20 minut w 180 stopniach - tyle żeby ziemniaczki się lekko przypiekły.

Zdjęcie - zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów