Zapiekanka makaronowa ze szparagami i serami


Szparagi! Wreszcie są, więc wykorzystujmy je w kuchni maksymalnie, w końcu sezon na nie jest tak krótki. Kiedy dorwałam kilka dni temu pierwszy tegoroczny pęczek, z rozpędu powstały obiady na całą majówkę :) Zrobiłam prezentowany zapiekany makaron, a także tartę na słono.
Na pierwszy ogień idzie zapiekanka ze szparagami w lekkim sosie serowym. Smak podkręca dodatek wędzonej kiełbasy, choć oczywiście można ją przyrządzić również w wersji wegetariańska. Zapiekanka pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowo, naprawdę mega szybko się ją przyrządza - wystarczy około 30 minut. Gorąco polecam!
Składniki na 2-3 porcje:
- pół pęczka szparagów
- 150 g makaronu penne
- ok. 50 g wędzonej kiełbasy (u mnie węgierski kolbasz/kiełbaska czabajska, ale można dać też np. chorizo)
- duża czerwona cebula
- pół szklanki śmietany kremówki
- 100 g sera feta
- pieprz
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- ser z niebieską pleśnią (około połowa "trójkąta")
Szparagi przepłukać pod bieżącą wodą, następnie lekko wygiąć, aby zdrewniała końcówka się odłamała. Wrzucić je na wrzącą wodę i gotować przez 3-4 minuty (jeśli są cienkie, to 3, jeśli grube, to 4 minuty). Po tym czasie wyjąć z wody i odcedzić. Wody nie wylewać - ugotować w niej makaron al dente. W tym czasie zeszklić cebulę na patelni z odrobiną oleju oraz rozgrzać piekarnik do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Na patelnię dodać pokrojoną w paski kiełbasę, podsmażyć z cebulą parę minut. Następnie dodać pokruszoną fetę, wymieszać, wlać połowę kremówki, wymieszać, dodać resztę kremówki, pieprz, bazylię i raz jeszcze wymieszać całość. Na koniec dodać makaron i połączyć z sosem. Zawartość patelni przełożyć do dużej formy do zapiekania (o średnicy 24 cm) lub do dwóch mniejszych foremek. Na wierzch pokruszyć niebieski ser pleśniowy. Zapiekanki włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 5 minut - aż ser się rozpuści.
PS Zapiekanka świetnie smakuje również na drugi dzień, odgrzewana na patelni.
