Zapiekanka dyniowa

Zapiekanka dyniowa

Zdjęcie - Zapiekanka dyniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U mnie w domu mam wielkie zapasy dyni. W tym roku zaprawiłam dynię w postaci dżemów, dynię w zalewie octowej, zamroziłam spory jej zapas. Trzeba ją wykorzystać, bo jest bardzo zdrowa. W związku z tym wpadłam na pomysł i na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę dyniową własnego autorstwa. Życzę smacznego tym, którzy zdecydują się ją zrobić :-)

 Składniki:

  • 40 dag obranej dyni
  • 2 papryki
  • kawałek dowolnego mięsa albo mięso mielone - około 50 dag
  • 2 cebule
  • zielona cebulka
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ser żółty - 40 dag
  • olej
  • masło

Dynię obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do osolonej wody, gotować 8 minut, odcedzić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Zieloną cebulkę poszatkować. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę lub koperek drobno pokroić. Kawałek mięsa pokroić  w kostkę, jeśli mamy mięso mielone wyłożyć na patelnię. Mięso usmażyć, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Układać warstwami: ziemniaki, dynię, podsmażone mięso, cebulkę, paprykę, doprawić solą i pieprzem,  na koniec wy posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu posypać koperkiem/pietruszką i zieloną cebulką.

Zdjęcie - Zapiekanka dyniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Zdjęcie - Zapiekanka dyniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów