Zapiekane gnocchi z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym to typowe comfort food. Ja chciałam uczynić to danie trochę zdrowszym i lżejszym, ale nadal sycącym, więc połowę klusek zamieniłam na bakłażan. Taka wersja jest równie smaczna, można nawet powiedzieć, że to warzywo, wchłaniając sos z pomidorów, świetnie "wtapia się" w resztę składników i prawie zastępuje gnocchi. Całość jest naprawdę pyszna!
Zapiekane gnocchi z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan (340g)
- 2 pomidory
- 250-300ml przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- chili w płatkach
- 250g gotowych gnocchi
- 60g sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Podsmażyć posiekaną cebulę i seler pokrojony w cienkie plasterki.
Dodać wyciśnięty czosnek i bakłażan pokrojony w małą kostkę.
Podsmażyć i dodać drobno pokrojone pomidory, przecier i liście laurowe.
Doprawić, dodać większość natki i dusić, aż sos zgęstnieje.
Dodać ugotowane gnocchi i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczyń do zapiekania i posypać startym serem.
Zapiekać w temperaturze 180 st. aż ser się stopi.
Posypać resztą posiekanej natki.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal

Zapiekane gnocchi z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan (340g)
- 2 pomidory
- 250-300ml przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- chili w płatkach
- 250g gotowych gnocchi
- 60g sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Podsmażyć posiekaną cebulę i seler pokrojony w cienkie plasterki.
Dodać wyciśnięty czosnek i bakłażan pokrojony w małą kostkę.
Podsmażyć i dodać drobno pokrojone pomidory, przecier i liście laurowe.
Doprawić, dodać większość natki i dusić, aż sos zgęstnieje.
Dodać ugotowane gnocchi i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczyń do zapiekania i posypać startym serem.
Zapiekać w temperaturze 180 st. aż ser się stopi.
Posypać resztą posiekanej natki.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal