Zakwas na żur
Domowy zurek z suszonymi grzybkami, białą kielbaska i koniecznie na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych! Często gotuję. Natomiast kiedy, nie mam kiełbasy, a mam ochote na kwaśną zupę, gotuję zalewajke. Też ją bardzo lubię!
Teraz podam Wam przepis na zakwas, później jeśli będę mała troche czasu, wrzucę przepis na zalewajkę.
Przepis pochodzi ze strony Liski. zazwyczaj robie podwójna lub potrójną porcję.
Składniki:
10 łyzek maki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1,5 szklanki (375ml) letniej wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryc sciereczka i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Gotowy zakwas można poznać po zapachu , ew. mozna też spróbować, czy jest kwaśny. Natomiast na wierzchu powinna pojawić sie piana.
Aha, gotowy zakwas należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni:)
Smacznego:)