Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy

Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy
Zdjęcie - Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam ten przepis przygotowany na Festiwal Dyni, ale nie zdążyłam...
Znalazłam go u Marthy Steward.
Robiłam dużą blachę z podwójnej porcji.

Składniki:

Na spód:

110 g wafelków czekoladowych
2 łyżki cukru - u mnie brązowy
4 łyżki miękkiego masła

Na masę sernikową:

450g twarogu wiaderkowego
1 kubek cukru - za dużo...
1 kubek pure z dyni
3 duże jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do pumkin-pie - ja dałam przyprawę do szarlotki
1/2 łyżeczki soli
110g pokrojonej czekolady

Zdjęcie - Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Piekarnik rozgrzać do 170 C. Formę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Wafelki zmiksować z cukrem, na koniec dodać masło i zmiksować do połączenia.
3. Przełożyć masę wafelkową do formy, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut.
4. W międzyczasie zmiksować twaróg, dynię,, cukier, jajka, mąkę, sól i przyprawę.
5. Czekoladę rozpuścić na parze albo w mikrofali, wymieszać z 1 kubkiem masy sernikowej.
6. Masę sernikową wylać na podpieczony spód, na wierzch wyłożyć łyżką masę czekoladową, końcówką noża delikatnie porobić wzory na całości. Wstawić do piekarnika, piec 40-50 minut.
7. Wystudzić w formie, chłodzić przynajmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc. Kroić na małe kawałki nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

Zdjęcie - Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zgłaszam do konkursu na ciasto na niedzielę.

Zdjęcie - Zakręcony cheesecake dyniowo czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów