Zakręcone szaszłyki z kurczaka

Trochę inne szaszłyki z kurczaka. Wymagają wprawdzie odrobinę więcej pracy niż te tradycyjne, ale efekt jest tego wart :) Są pyszne i wspaniale aromatyczne dzięki suszonym pomidorom, bazylii i wędzonej szynce. Robiłam je już kilka razy i wszystkim bardzo smakowały.
ZAKRĘCONE SZASZŁYKI Z KURCZAKA
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
4-5 szt. suszonych pomidorów w oliwie,
1 ząbek czosnku,
4 cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej,
8-10 listków świeżej bazylii,
sól i pieprz
4 patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie na ok. 30 minut – dzięki temu nie będą się przypalać.
Pomidory zmiksować wraz z czosnkiem na pastę.
Filety umyć, osuszyć i dość cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony pastą z suszonych pomidorów. Następnie nałożyć po dwa plastry szynki (ja usuwam z nich pasek białego tłuszczu) oraz listki bazylii. Każdy filet zwinąć ciasno jak roladę. Roladki przekroić ostrym nożem na 8 plastrów.
Na patyczki do szaszłyków nabijać po 4 zrolowane plastry – tak, aby trzymały kształt.
Szaszłyki piec na grillu z obu stron ok. 15 minut.
Można je również usmażyć na patelni – najlepiej grillowej.
(przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" 5/2011)