Z serii szybkie przetwory - truskawki z lawendą!
"Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego śniadania, kiedy to na tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą.
Składniki Czas przygotowania: 20 min
1,3 kg świeżych truskawek
1 kg cukru żelującego 1:1
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy
Przygotowanie:
1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na pół, wkładamy do do rondla razem z cukrem, sokiem z cytryny i lawendą 2. Gotujemy całość ok 20 minut 3. Słoiki wyparzamy w 120 stopniach przez ok 15 minut 4. Przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia, po otwarciu przechowujemy w lodówce