Wytrawne muffiny
Po obżarstwie pączkowym zapraszam wszystkich na pyszne muffiny z warzywami i serem pleśniowym. Są lekko słodkawe od papryki i wilgotne można podawać z ostrym sosem, lub po prostu lekko przestudzone z piekarnika czy też na zimno. Polecam
Na 12 - 14 muffin
- 200 ml maślanki
- 100 ml oleju kujawskiego z bazylia i czosnkiem
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g sera pleśniowego typu camembert
- 1 łyżeczka miodu
- 330 g mąki krupczatki
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę - odstawić. Do miski wlać maślankę,olej i wbić jajka - lekko ubić, Następnie wrzucić pokrojone warzywa i dodać przyprawy oraz resztę składników na końcu pokroić ser w grubszą kostkę i odłożyć ich 12 sztuk resztę wrzucić do miski. lekko wymieszać i nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułożyć po jednej kostce sera - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepisTen przepis bierze udział w zabawie kulinarnej, Kujawski ze Smakiem, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.