Wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny

Zdjęcie - Wytrawne muffiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po obżarstwie pączkowym zapraszam wszystkich na pyszne muffiny z warzywami i serem pleśniowym. Są lekko słodkawe od papryki i wilgotne można podawać z ostrym sosem, lub po prostu lekko przestudzone z piekarnika czy też na zimno. Polecam

Na 12 - 14 muffin

  • 200 ml maślanki
  • 100 ml oleju kujawskiego z bazylia i czosnkiem
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g sera pleśniowego typu camembert
  • 1 łyżeczka miodu
  • 330 g mąki krupczatki

 

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę - odstawić. Do miski wlać maślankę,olej i wbić jajka - lekko ubić, Następnie wrzucić pokrojone warzywa i dodać przyprawy oraz resztę składników na końcu pokroić ser w grubszą kostkę i odłożyć ich 12 sztuk resztę wrzucić do miski. lekko wymieszać i nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułożyć po jednej kostce sera - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić na kratce.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Wytrawne muffiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej, Kujawski ze Smakiem, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Zdjęcie - Wytrawne muffiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów