Wytrawne clafoutis z pomidorami

Wytrawne clafoutis z pomidorami

Zdjęcie - Wytrawne clafoutis z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.

Zdjęcie - Wytrawne clafoutis z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do pieczenia użyłam małych pomidorków koktajlowych, świetnie pasującego do nich tymianku i szalotki zeszklonej na oliwie. Możecie jednak śmiało eksperymentować  z innymi składnikami, te twardsze (jak np. papryka) proponuję jednak najpierw poddusić do miękkości.

Zdjęcie - Wytrawne clafoutis z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na naczynie do zapiekania o średnicy ok. 25 cm

Zdjęcie - Wytrawne clafoutis z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wytrawne clafoutis z pomidorami

Agata, 21 lipca 2014

Zdjęcie - Wytrawne clafoutis z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą.

Drobno posiekaną szalotkę zeszklij na oliwie.

Wymieszaj składniki ciasta- mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, mleko i jajka na gładkie ciasto. Dodaj szalotkę.

Na dnie naczynia ułóż pomidorki, na nich tymianek. Zalej ciastem, na wierzchu- ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut przed podaniem dania.

Kategorie przepisów