Wytrawne ciasto
na piątkowe spotkania proponuję mały pogryzacz - odrywane ciasto, którego słodki wariant z cynamonem już kiedyś proponowałam na blogu. każde z nich fantastycznie pachnie, a odrywanie jego pionowych plastrów sprawia niebywałą przyjemność :)
chlebek odrywany
ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 60 g masła (roztopionego i ostudzonego),
- 1/3 szklanki letniego mleka,
- 1/4 szklanki letniej wody,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli
do smarowania:
- pęczek natki,
- 50 g roztopionego masła,
- 100 g ostrego sera,
- 3 ząbki czosnku
mąkę przesiać i zrobić w niej dołek, do którego pokruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać mlekiem. odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować. kiedy urośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. odstawić pod przykryciem, w ciepły miejscu na godzinę lub do podwojenia objętości. natkę i czosnej drobno posiekać. ser zetrzeć. wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt ok. 50x30 cm. ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać natką, czosnkiem i serem. ciasto pokroić na 6 pasów wzdłuż krótkiego boku. ułożyć je jeden na drugim i pociąć na 6 kawałków. w wyłożonej papierem keksówce układać niezbyt ściśle pionowo kawałki ciasta. przykryć foremkę i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. piec 30-35 min. w 180 st.C