WUZETKA W-Z

WUZETKA W-Z
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą.
Składniki:
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kako
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
  • 1 l śmietany kremówki 30 proc.
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
PONCZ
  • 0,5 szklanki herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki rumu/aromat rumowy
POLEWA
  • 160g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru

  • dżem własnej produkcji z czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z 1/4 szklanki cukru do białości.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno.Do białek wlałam masę z żółtek
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i delikatnie wymieszałam.

Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką.Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam je na pół.
W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dodałam sok z cytryny i rum.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostało jeszcze sporządzenie polewy.W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto.Najpierw dżem z porzeczek.Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy.

Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie warstwa kremu.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przykryłam drugą częścią ciasta
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i polałam polewą czekoladową.Na wierzch nałożyłam kleksy kremu.
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem...Pycha i smacznego!
Zdjęcie - WUZETKA W-Z - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów