WUZETKA W-Z
Polecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą.
Składniki:
CIASTO
KREM
Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z 1/4 szklanki cukru do białości.
Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno.Do białek wlałam masę z żółtek
i delikatnie wymieszałam.
Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką.Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam je na pół.
W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop.
dodałam sok z cytryny i rum.
Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta.
Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki.
Pozostało jeszcze sporządzenie polewy.W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao.
Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto.Najpierw dżem z porzeczek.Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy.
Następnie warstwa kremu.
Przykryłam drugą częścią ciasta
i polałam polewą czekoladową.Na wierzch nałożyłam kleksy kremu.
Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem...Pycha i smacznego!
Składniki:
CIASTO
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek gorzkiego kako
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 1 l śmietany kremówki 30 proc.
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki herbaty
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki rumu/aromat rumowy
- 160g margaryny
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru
- dżem własnej produkcji z czarnej porzeczki (opcjonalnie)
Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z 1/4 szklanki cukru do białości.
Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno.Do białek wlałam masę z żółtek
i delikatnie wymieszałam.
Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką.Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam je na pół.
W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop.
dodałam sok z cytryny i rum.
Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta.
Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki.
Pozostało jeszcze sporządzenie polewy.W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao.
Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto.Najpierw dżem z porzeczek.Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy.
Następnie warstwa kremu.
Przykryłam drugą częścią ciasta
i polałam polewą czekoladową.Na wierzch nałożyłam kleksy kremu.
Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem...Pycha i smacznego!