Wuzetka

Tą wuzetkę zrobiłam na życzenie mojego syna, który ją uwielbia. Kakaowe ciasto ma dodatek mąki ziemniaczanej, co dodaje mu puszystości. Jest dość niskie, trzeba uważać, aby nie piec go za długo. U mnie wystarczyło 25 minut w 175°C. Jeśli nie mamy czasu i musimy pracę rozłożyć sobie na dwa dni - jednego dnia upiec ciasto, a drugiego przełożyć kremem, to ciasto trzeba wystudzić i przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Jeśli ktoś chce, może nasączyć blaty ciasta np. herbatą z cukrem, ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam kiedyś w starej książeczce z serii Biblioteka Poradnika Domowego, ale zmodyfikowałam go dostosowując do swojego gustu.
Wuzetka blacha prostokątna 31 x 20 cm
Ciasto:
200 g miękkiego masła (ewentualnie margaryny)
200 g cukru
4 jajka o temp. pokojowej*
200 g mąki zwykłej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao do wypieków
Krem:
350 g serka homogenizowanego waniliowego
650 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego z wanilii (lub cukier z wanilią)
4 łyżki przesianego cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
8 łyżek gorącej wody
Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao wsypać do miski, wymieszać i przesiać. W drugiej misce utrzeć masło na puch z cukrem stopniowo dodając po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać partiami przesiane sypkie składniki cały czas miksując, ale tylko do połączenia się składników w gładką masę. Ciasto przełożyć na blachę, rozsmarować równomiernie na całym dnie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Wystudzić i przykryć ściereczką, aby nie wyschło przed nałożeniem kremu.
Krem: Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją 8 łyżkami gorącej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Dokładnie wymieszać łyżką aż się rozpuści. Serek ze śmietaną, wanilią i cukrem wymieszać rózgą (można też mikserem). Cienkim strumieniem wlewać ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut aż krem zacznie trochę gęstnieć. Krem bardzo szybko tężeje, więc trzeba go pilnować.
Składanie wuzetki: Ciasto przekroić na dwie części. Jeśli ktoś chce, można blaty nasączyć. Połowę masy śmietanowo-serkowej rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim i rozsmarować na nim resztę kremu. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Kroić na kwadraty nożem zanurzonym we wrzątku.
* jeśli jajka są prosto z lodówki, można je szybko ogrzać zanurzając na kilka minut w mocno ciepłej wodzie.