Wspomnienie Świąt - keks

Wspomnienie Świąt - keks

Zdjęcie - Wspomnienie Świąt - keks - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego.
Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem.
Zdjęcie - Wspomnienie Świąt - keks - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wspomnienie Świąt - keks - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Keks z żurawiną
składniki

  • 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.
Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny
Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili aż uzyskamy dość gęstą, jednolitą masę. Gotowym lukrem ozdabiamy wystudzone ciasto.
Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Kategorie przepisów