Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim

Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim

 

Zdjęcie - Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio "chodziło za mną" ciasto czekoladowe. Ale takie bardzo, bardzo czekoladowe - macie tak? Zdjęcie - Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednak nie chciałam, aby to był zwykły tort z kremem, więc wymyśliłam, że zrobię mus czekoladowy, ale nico inaczej niż zazwyczaj. Mus czekoladowy na biszkopcie. Po prostu.

Mus jest dość zwarty i wilgotny, wiec biszkopt musiałby być zarazem zwarty i delikatny, aby nie kontrastował z konsystencją musu czekoladowego. Dlatego wybrałam biszkopt genueński, który jest niesamowicie delikatny, a zarazem zwarty i puszysty.

Ponadto niedawno obchodziliśmy z moim ukochanym rocznicę ślubu, więc ten podniosły moment okazał się idealną "wymówką", aby bez przeszkód wcielić wymyślony, bardzo czekoladowy deser w życie.

Zapraszam was na kawałek tego "nieba w gębie buzi". Ostrzegam, że deser jest dla prawdziwych czekoladocholików, niebiańsko kakaowy i piekielnie sycący Zdjęcie - Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami. Jakbym miała własną kawiarnię, to ten deser na pewno by się znalazł w menu!

Niestety na zdjęciach nie widać tego wspaniałego musu w całej okazałości, bo ten deser już tak ma, że nie można go nawet na sekundę spuszczać z oka, bo znika w tajemniczych okolicznościach Zdjęcie - Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami.

 

    Mus czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 25 g ciemnego kakao, przesianego + dodatkowy do dekoracji
  • 250 ml śmietany 30%
  • 170 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 350 g ciemnej czekolady - 70 % kakao
  • 7 łyżek ciemnego rumu (może być również whiskey)
  • ziarenka z 1 laski wanilii albo 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Biszkopt genueński:
  • 4 jaja
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki, przesianej
  • 2 łyżki ciemnego kakao, przesianego

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt genueński:

1. Nastaw piekarnik na 220°C.

2. Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21cm

3. Ubij jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.

4. Dodaj cukier i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.

5. Dodaj stopniowo mąkę i kakao.

6. Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.

7. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Mus czekoladowy:

1. Oddziel białka od żółtek.

2. Żółtka, 100g cukru, kakao, wanilię i śmietanę przełóż do rondelka o grubym spodzie i gotuj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje, około 5minut.

3. Zdejmij masę z ognia i włóż pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

4. Dodaj 2 łyżki alkoholu. Wymieszaj.

5. Odłóż masę do przestygnięcia, aż będzie miała prawie temperaturę pokojową.

6. Teraz przygotuj bezę szwajcarską. W tym celu połóż dużą miskę na garnek z lekko gotującą się wodą.

7. Do miski wlej biała i dodaj 100g cukru. Całość delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.

8. Masę przełóż do misy od miksera i ubijaj białka, aż misa będzie zimna, a białka ubite na sztywno.

9. Przełóż masą białkową do ostudzonej masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj.Zdjęcie - Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykończenie musu:

1. Biszkopt włóż z powrotem do formy, w której się piekł.

2. Skrop ciasto 5 łyżkami alkoholu.

3. Na biszkopt wyłóż mus czekoladowy i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8godzin.Aby mus czekoladowy nie nabrał zapachów z lodówki najlepiej przykryj wierzch formy przeźroczystą folia spożywczą.

4. Przed podaniem całość posyp kakao.

Smacznego!Mus czekoladowy będzie się ładnie prezentować jak ozdobimy go świeżymi owocami albo listkiem mięty.

Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 40 min

Kategorie przepisów