Wołowina z czosnkiem i pędami bambusa

Mocno czosnkowa wołowina z bambusem podana z makaronem z warzywami oraz sałatką z ogórka.
Wołowina z czosnkiem i pędami bambusa - Laura
SKŁADNIKI:
W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień dodać osączone pędy bambusa, utarty czosnek i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.
Mąkę wymieszać ze szklanką wody i dodać do mięsa. Dusić kolejne kilka minut, ewentualnie doprawiając sosem sojowym i podlewając wodą.
Podać z ryżem lub z makaronem na przykład takim.

- 40 dkg chudej wołowiny
- 6 ząbków czosnku
- szklanka pędów bambusa (ze słoiczka lub puszki)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki uprażonego sezamu
- 3 łyżki szczypiorku
W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień dodać osączone pędy bambusa, utarty czosnek i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.
Mąkę wymieszać ze szklanką wody i dodać do mięsa. Dusić kolejne kilka minut, ewentualnie doprawiając sosem sojowym i podlewając wodą.
Podać z ryżem lub z makaronem na przykład takim.