Włoskie smaki. Pizza bianca.


Kolejne eksperymenty z pieczeniem pizzy. Tym razem pizza bianca z przepisu Liski.
Zupełnie inna, niż pizze do których jestem przyzwyczajona – cieniutkie i chrupiące.Ta jest mięciutka w środku, bardzo pulchna.Z chrupiącą skórką.
Ważna jest tutaj oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości, naprawdę warto użyć ‘porządnej’ :)Chyba najbardziej smakowała mi ta, z pomidorkami i dodatkiem rukoli. Smacznego!
Pizza biancaŹródło: przepis Liski
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant)
ok. 250 ml wody*
40 ml oliwy z oliwek
* wodę dodajemy do ciasta stopniowo.
Na pizzę: pomidory koktajlowe, rukola i parmezan
pomidorki koktajlowe, ser / najlepiej mozzarella – niestety nie miałam, dałam goudę / i suszone pomidory
fileciki anchovies, czosnek, suszone oregano



Z podanych składników zagnieść ciasto. Jest ono dość miękkie, dlatego świetnie nadaje się do tego ręczny mikser. Z gotowego ciasta uformować kulkę, posmarować oliwą z oliwek, nakryć bawełnianą szmatką i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na porcje / u mnie 4 małe pizze /. Każdą rozwałkować na placek ok. 1 cm grubości. Jako, że niestety jeszcze nie posiadam kamienia do pieczenia pizzy, ułożyłam moje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skrapiamy placki oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, anchovies, suszonymi pomidorami etc., układamy na cieście pomidorki koktajlowe.
Pieczemy w temp. 280 st C. przez 6 – 10 min. Pizze powinny wyraźnie się zarumienić.
Rukolę układamy na upieczonych pizzach, posypujemy parmezanem, i skrapiamy oliwą z oliwek.


