Włoska Ciabatta

Każdy region Włoch ma swoją odmianę, tego wyjątkowego chlebka, bagietek czy bułeczek o nazwie ciabatta. O ile ciabatty różnią się od siebie wyglądem i formą, technika przygotowania ciasta, pozostaje bardzo podobna.
Ciasto na ciabattę, ma wysoką hydrację, małą ilość drożdży i długi czas wyrastania. Stosunkowo rzadkie ciasto, dzięki fermentacji, naciąganiu i składaniu, stanie się gładkie i sprężyste.
Ciabatta jest lekka, sprężysta, pełna dziurek w środku, o kształt nie musisz się martwić ? Podaj ciabattę na sposób włoski, z dobrą oliwą z oliwek i z odrobiną soli ?

Ciabatta
Składniki na zaczyn
- 200 g mąki pszennej ( u mnie typ 550, może być 750 )
- 200 g zimnej wody
- 1 g suchych drożdży
Składniki pomieszaj wieczorem, miskę przykryj folią, odstaw na około 10 – 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto właściwe
- 200 -220 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej 00 ( np. Manitoba, można zastąpić pszenną 550 )
- 2 g. suchych drożdży
- 200 g wody
- cały zaczyn
- 8 g soli



Wszystkie składniki ( oprócz soli ) pomieszaj w postrzępioną masę, odstaw na 30 minut. Dodaj sól, wyrabiaj ciasto około 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miseczki, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Składaj ciasto – rozciągaj boki ciasta z czterech stron i składaj do środka jak kopertę. Ponownie przykryj miseczkę folią i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, ponownie rozciągaj i składaj ciasto.
Blat posyp obficie mąką, ciasto wyłóż na blat i delikatnie rozciągnij. Ciasto również posyp mąką. Zostaw na 20 minut do wyrastania.
Szpatułką piekarniczą, zdecydowanym ruchem, podziel ciasto na około 8 porcji.
Ostrożnie przełóż bułeczki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie zostaw do napuszenia na około 20 – 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, obficie spryskaj wodą, bułeczki daj do piekarnika i podkręć temperaturę do 240 stopni. Czas pieczenia około 15 – 20 minut.
Gotowe bułeczki, zostaw do ostudzenia. Przygotuj kanapki, takie jak lubisz….Smacznego ?
Ciasto z tego przepisu, można uformować na kształt podłużnych bagietek / chlebków i kroić na kromki.
Przepis z grupy kulinarnej “Chleb na zakwasie i nie tylko”, lekko zmodyfikowany.