Wiśniówka

1 kg wiśni

80 dag cukru

0,5 litra spirytusu

0,5 litra czystej wódki

 

Wiśnie umyć, wydrylować. Zasypać cukrem, odstawić na 2 doby tak, żeby wiśnie puściły sok. Co jakiś czas przemieszać łyżką. Następnie zalać wódką i spirytusem. Odstawić na długie tygodnie. Po około 2 miesiącach wiśnie wyjąć a resztę przelać przez gazę lub filtr do kawy.

Owoce świetnie nadają się do ciast z kremem.

 

 

 

 

Zdjęcie - Wiśniówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wiśniówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wiśniówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Likier żurawinowy z wanilią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Pigwówka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

3

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Nalewka z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Wpis urodzinowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Likier z czarnej porzeczki czy…

aronia aronia
Wiem co jem