Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie
Zdjęcie - Wiśnie w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiśnie są super - nierozciapane, kwaskowe - w sam raz do ciasta...

Przepis Alisi z CinCin:

Drylowane wiśnie ok. 5 kg zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Odcedzamy sok, wiśnie przekładamy do dużego garnka.
Do odcedzonego soku dodajemy cukier w proporcji: 1 litr powstałego soku-1 kg cukru i zagotowujemy. Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godz.
Czynnośc gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.
Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do czystych słoików, zalewamy sokiem i słoiki pasteryzujemy ok. 10 min.
Zdjęcie - Wiśnie w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów