Wiśnie na zimę
Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się na wszelkiego rodzaje przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania w wypiekach przygotowuje się identycznie, zalewa się słodkim syropem i pasteryzuje. Syrop zamiast cukrem posłodziłam ksylitolem.
Ksylitol polecany jest dbającym o zdrowie osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie. Posiada niski indeks glikemiczny (G-9), dlatego też może być używany przez diabetyków. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Jeśli wolisz cukier, przygotowanie jest identyczne, a cukier użyj w takiej samej ilości jak ksylitol, czyli w proporcji 1:1.
Składniki:
2 kg wiśni
około 1,5 l wody
6-8 łyżek ksylitolu lub cukru
Wykonanie:
- wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki
- w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem
- ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami
- słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spizarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów