Wiosenna zupa jarzynowa z pulpetami

Kiedy nie mam czasu na wystawne, dwudaniowe obiadki robię zupy pełne warzyw z dodatkiem mięska. Dzisiejsza propozycja jest delikatną ale pożywną zupką, pachnącą koperkiem. Smacznego.
Składniki:
(na 4 osoby)
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 jajko,
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 marchewki,
- 1/2 pora,
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej,
- 10 dag żółtej fasolki szparagowej,
- 5-6 różyczek kalafiora,
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów 18 %,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz,
- wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki,
- do garnka wlewamy bulion, dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, por oraz fasolę i różyczki kalafiora,
- gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 10-15 minut,
- na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek.