Wigilijne uszka z grzybami

składniki na farsz:

5 dag grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

olej

Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.

Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

składniki na ciasto:

15 dag mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kwadraciki wielkości 3 cm. Na każdy kwadracik nakładać farsz. Każdy kwadracik złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, następnie rogi trójkąta, układać jeden na drugim i zlepić.

Uszka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gdy uszka wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Przepisy z tych kategorii

4

Uszka z grzybami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

13

Uszka do barszczu

gania gania
My cuisine

Drożdżowe z owocami (lata) i k…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

1

Zupa szczawiowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rosół z pieczarkami i pulpecik…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

4

Wigilijna zupa grzybowa z maka…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kutia

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

5

Mini kulebiaki z kapustą i pie…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

5

Moczka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

8

Śledź w sosie musztardowym

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Pierogi wigilijne-okragle

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com