Wigilijne uszka z grzybami

składniki na farsz:

5 dag grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

olej

Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.

Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

składniki na ciasto:

15 dag mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kwadraciki wielkości 3 cm. Na każdy kwadracik nakładać farsz. Każdy kwadracik złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, następnie rogi trójkąta, układać jeden na drugim i zlepić.

Uszka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gdy uszka wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Przepisy z tych kategorii

6

Uszka z grzybami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

13

Uszka do barszczu

gania gania
My cuisine

Lody truskawkowo - pomarańczow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowa masa makowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Jagodzianki na mące chlebowej

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Quiche ze szparagami i wędzony…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Przepis na chleb, najprostszy…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Pancakes nadziewane nutellą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marcepanowe babeczki z jagodam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Naleśniki "Bolognese"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie