Wigilijne uszka z grzybami

składniki na farsz:

5 dag grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

olej

Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.

Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

składniki na ciasto:

15 dag mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kwadraciki wielkości 3 cm. Na każdy kwadracik nakładać farsz. Każdy kwadracik złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, następnie rogi trójkąta, układać jeden na drugim i zlepić.

Uszka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gdy uszka wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Przepisy z tych kategorii

4

Uszka z grzybami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

13

Uszka do barszczu

gania gania
My cuisine

Pieczarkarze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Potrawka pieczarkowa z gotowan…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Risotto z ciecierzycą, marchew…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Idealna zupa na rozgrzewkę

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Cieciorka ze szpinakiem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta a'la chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Puree z dyni

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Kruche ciasto z jabłkami i ma…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche rogaliki dyniowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Bagietka dyniowo - orkiszowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni