Wigilijne uszka z grzybami

składniki na farsz:

5 dag grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

olej

Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc.

Cebulę obrać, pokroić kostkę, przesmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Przesmażyć . Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

składniki na ciasto:

15 dag mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kwadraciki wielkości 3 cm. Na każdy kwadracik nakładać farsz. Każdy kwadracik złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, następnie rogi trójkąta, układać jeden na drugim i zlepić.

Uszka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gdy uszka wypłyną na powierzchnię wody, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Przepisy z tych kategorii

4

Uszka z grzybami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

13

Uszka do barszczu

gania gania
My cuisine

Kurczak z patelni w kremowym s…

Dzi Dzi
karmelowy

Rolady schabowe z kurkami

figmara figmara
figowe smaki

Steki z grzybami leśnymi

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

4

Flaczki z boczniaków

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Pieczarki w occie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Zupa z kurek

Jemto Jemto
JEMTO

Sałatka na ciepło z kurkami i…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

4

Pasztet z soczewicy z kurkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Risotto z kurkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo