Wigilijne śledzie last minute ze śmietaną, majonezem i jabłkiem


Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz "gotowych matjasów"(z rybnego działu garmażeryjnego-matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut.Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych,ponieważ odpada moczenie śledzi.Oczywiście można nabyć solone matjasy i je wymoczyć.Śledzie otulone są pierzynką śmietanowo-majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę.To jest naprawdę pyszne.Przepis bardzo stary,niegdyś bardzo często przygotowywałam je w ten sposób.Z powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa.Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć,bo nie zawsze warto liczyć kalorie.Zapraszam zatem na pysznego śledzika!

6 podwójnych matjasów
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego)
3 majonezu
sól
sok z 1/2 cytryny
szczypta cukru pudru
Wykonanie:
- cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić
- jabłko obrać,pokroic w drobną kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniało
- jogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką
- druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną